Geschiedenis van de Wilhelmina

De Wilhelmina is in 1893 gebouwd in Waspic, bij de bekende werf Ruijtenberg. De nazaten van de familie Ruijtenberg houden nog steeds een archief bij over de schepen van de werf. Gelukkig ook van de Wilhelmina.

april 2013

Albada en Ruijtenberg.


Tijdens de feestelijke heropening van ons vernieuwde schip, op 13 april 2013, kwam de Heer Ruijtenberg dan ook graag kijken. Veel schepen hebben de schaalvergroting in de binnenvaart niet overleefd. Gelukkig is er door de inzet van velen toch nog een deel van de oude vrachtvloot behouden gebleven. Nergens ter wereld is er nog zo’n uitgebreide vloot met historische schepen.

De Wilhelmina is door de eerste eigenaar St Antoine gedoopt en in 1925 word zij voor het eerst Wilhelmina genoemd. Na 90 jaar vracht te hebben vervoerd door heel Nederland, Duitsland en Denemarken, is de Wilhelmina in 1983 omgebouwd als passagiers schip.

De masten waren er destijds al af, maar gelukkig kon men aan de puttings en dergelijke nog wel zien waar ze opnieuw geplaats moesten worden. Voor die tijd, 30 jaar geleden, was het een erg groot zeilend passagiersschip, zo groot dat men het schip 5 meter heeft ingekort, toen kon niemand zich voorstellen dat de Wilhelmina qua grote al snel niet meer erg groot was. Het voordeel is nu wel dat wij bijna overal nog kunnen komen, wat onze grote broers niet altijd kunnen zeggen.

Aanvankelijk werd het schip altijd bemand door het hele gezin, vader, moeder, knecht en eventuele kinderen. De mannen deden het hijsen en overstag gaan en de schippersvrouw stond aan het roer omdat zij vanaf die plek ook de kroost in de gaten kon houden.

Schippersvrouwen stonden altijd al bekend als geëmancipeerde en eigenzinnige vrouwen, die het bedrijf ook alleen voortzetten als dat nodig was. Soms vraag ik me af wat de oude schippers van de Wilhelmina zouden denken, als ze nog even een blik konden werpen op hun oude schip, dat nu met alle denkbare comfort over de Wadden zeilt, met een vrouw aan het roer.

Hartelijke groet, Harriët

 

koningin Wilhelmina

 

 

 

 

 

 

 

 

Koningin Wilhelmina, tijdens haar kroning op 6 september 1898.

Leuk om te weten!

Het schip is vernoemd naar Koningin Wilhelmina.
Onze Boomer gaat zo vaak mogelijk mee!
De klipper Wilhelmina doet elk jaar mee met de Brandarisrace!
Derde weekend in oktober, onder leiding van Hans Kok en zijn crew.